2017 son çeyreğinde çıkış yapan Destiny 2 oyun inceleme yazımızın devamında oyuna ait minimum ve önerilen PC sistem gereksinimlerini de bulabilirsiniz. Aynısının 2. sürümü durumu mu, yoksa tamamen geliştirilmiş bir Destiny evreni deneyimi mi? İşte Destiny 2 incelememiz.
İçindekiler
Yalnızca konsollara çıkan ilk oyunun ardından PC platformuna da açılarak gelen Destiny 2, yanında pek çok yenilik ve değişiklik getiriyor. Genel konseptin aynı olmasından dolayı oyun dünyasında klasik hale gelen aynısının ikincisi durumu var diye düşünüyor olabilirsiniz.
Emin olun ki Destiny 2 sizlere böyle hissettirmek yerine tamamen farklı bir deneyim yaratıyor. İster evrene ilk defa giriyor olun, ister ilk Destiny oyununun oyuncusu; bu oyunun sizlere sunabileceği pek çok unsur var.
Destiny 2 incelememiz boyunca pek çok konuya değinecek ve sizler için her şeyi açıklığa kavuşturmaya çalışacağım. Öncelikle senaryodan başlayacak ve aktivitelere doğru ilerleyeceğiz.
Bunun arından Destiny 2 oynanışı ve çok oyunculu mod ile ilgili bölümler sizleri bekliyor olacak. Son olarak ise performans ve grafiklerden bahsederek incelememizi sonlandıracağız.
Eğer Destiny 2 oyununu satın almaktan korkan bir Destiny oyuncusuysanız, merak etmeyin incelemeyi sonuna kadar okuduğunuzda aklınıza takılan her şey cevaplanmış olacaktır. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan incelememize geçelim.
Destiny 2 Sistem Gereksinimleri
|
|
İşletim Sistemi | Windows 7, Windows 8, Windows 10 veya üzeri 64-Bit işletim sistemi. |
İşlemci | Intel Core i3-3250 3.50 GHz. ya da AMD FX-4350 Quad-Core 4.20 GHz. veya üzeri işlemci. |
Ram | 6 Gb. veya üzeri ram miktarı. |
Ekran Kartı | AMD Radeon HD 7850 ya da NVidia GeForce GTX 660 veya üzeri ekran kartı. |
Harddisk | 40 Gb. boş alan. |
DirectX | DX 11 |
Destiny 2’yi minimum grafik ayarlarında oynayabilmek için en az 64-Bit destekli bir işletim sistemi üzerinde i3-3250 işlemci ve 6 Gb. ram miktarı gerekiyor.
HD 7850 ya da GTX 660 veya üzeri ekran kartı ile 40 Gb. boş harddisk alanı da diğer minimumu sistem gereksinimleri arasında. Destiny 2’nin önerilen sistem gereksinimlerini ise aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Hikayesi:
Destiny 2 senaryo modunun oyuncuları gerçekten evrenin içine çektiğini söyleyebilirim. Beta testinde gördüğümüz tek bir bölüm bile bizleri etkilemeyi başarmışken, senaryo modunun tamamı oldukça keyif veriyor.
Önceden tanıdığımız karakterlerin yanı sıra, Destiny 2’de yeni karakterler ile de karşılaşmak yenilik hissini pekiştiriyor. Senaryo modunda ilerlediğiniz mekanların ile çarpıcı olduğunu söylemeye gerek bile yok, ancak deneyimleyerek anlayabiliyorsunuz.
Destiny 2, insanlığın elinde kalan son güvenli şehrinin acımasız Kırmızı Lejyon komutanlarından Ghaul’un liderliğindeki istilacılarının eline geçmesi sonrasında verilen mücadeleleri konu ediniyor.
İlk Destiny oyununun ardından, bu hikaye modunun tam anlamıyla büyük bir başarı olduğu aşikar. Hikayenin bütünlüğü koruyor olması ve içinde bulunduğumuz evren hakkında bizi düşüncelere sürüklemesi, bir senaryo modunun sunması gerekenler arasında.
Bungie’nin bizleri hüzünlendiren veya heyecanlandırmaya yeten ara sahnelerde de oldukça iyi bir iş çıkardığını söyleyebilirim. Zaten yüksek seviyede olan grafik kalitesinden faydalanan geliştiriciler, mükemmel ara sahneler sunarak film tadı yaratmayı başarmışlar.
Neredeyse mükemmel olan Destiny 2 senaryo modunun bana göre iki önemli eksiği bulunuyor. Bunlardan ilki, bu mod boyunca oyunculara hiçbir gerekli bilginin verilmiyor olması. İster oyuna yeni başlamış olun, isterseniz de mekanikleri hatırlamaya çalışan bir oyuncu; bu oyun size yardımcı olmuyor.
Destiny 2 senaryo modunun başlangıcında ve ilerleyen süreçte oyunun temel kontrolleri anlatılabilecek iken, Bungie bunu yapmamayı tercih etmiş ve çıkış sürümünde bu eksiklik giderilmemiş.
Oyunun temellerini yeni oyunculara açıklayabilecek hiçbir unsur yok. Tam anlamıyla bir eğitim bölümü oyunun hiçbir noktasına eklenmemiş.
İkinci büyük eksiklik ise Destiny 2 görevlerini tekrarlayamamak ile ilgili. Hikaye görevlerini yaptıktan sonra, isteğinize göre her görevi yeniden oynayamıyorsunuz. Size üç farklı görevi daha zor bir şekilde oynama şansı sunuluyor, ancak bu size hiçbir özgürlük tanımıyor tabii ki.
İlk Destiny oyunundan özlediğimiz özelliklerden birisi bu olacak diyebiliriz. Sonuçta beğendiklerimizi yenileyebilmemiz ve kendimizi zorlayabilmemiz lazım, değil mi?
Genel olarak Destiny 2 hikaye modu oldukça başarılı ve sadece görevlerden oluşmuyor. Yani ilk Destiny oyunundan çok farklı bir noktada Destiny 2 diyebiliriz. Destiny 2 senaryo modunda ilerledikçe açılan yeni görevler ve etkinliklerin yanı sıra, elde edilen silahlar da oyuncuları oynamaya devam etmeye teşvik ediyor.
Bunların yanı sıra bu modda zaman geçirerek çok daha hızlı bir şekilde seviye atlayabiliyorsunuz. Hem hikaye ile Destiny evrenini tanımak, hem de oyunda ilerlemek için ideal olmuş.
Yenilikler:
Destiny 2, oldukça büyük bir haritaya sahip ve bunu oyuncuların gözlerinin önüne seriyor. Öncelikle açık dünyanın tadını çıkarırken eskisine göre çok daha fazla etkinlik ile karşılaştığınızı söyleyelim.
Etrafta dolaşırken bir anda sarı can barı olan bir düşman ile karşı karşıya gelebiliyor ve eşya düşürmek için ona saldırıyorsunuz. Pek çok açık dünya oyununda olduğu gibi, elde edeceğiniz ganimetin düşüncesi sizi düşmanlara götürüyor.
Oyunda bizlere neler sunuluyor…
Destiny 2 oyununda belirli bir güç seviyesine ulaşana kadar, yani 260 Güç, normal bir şekilde yan görevleri tamamlamak veya herkese açık etkinliklere katılmak yeterli oluyor. Bir noktadan sonra ise basit şekilde elde ettiğiniz eşyalar sizi güçlendirmemeye başlıyor.
İşte burada ilk Destiny oyunundan da tanıdığımız Trial ve Raid etkinlikleri işin içerisine giriyor. Henüz oyunda erişilebilir olmasalar da, Bungie tarafından yapılan açıklamaya göre yakın zamanda bize sunulacaklar.
“Rekabetçi modlardan uzaklaşmak isteyenler, Strike’a bir şans verebilir. Bu modun çok daha zor olanı Nightfall da oyunda ilerledikçe açılıyor.”
Tüm bunların yanı sıra her bir bölgede yapacak pek çok işiniz bulunuyor. Bölge satıcılarını güçlendirmek, itibarınızı artırmak ve daha iyi eşyalar almak için sürekli uğraşıyorsunuz. Haftalık görevlerinizi de bu şekilde tamamlayabiliyorsunuz.
Destiny 2 Milestones menü ekranında size neler yapmanız gerektiği söyleniyor ve diğer oyunculara ya da yapay zekaya karşı savaşarak bunları tamamlamaya çalışıyorsunuz. Tamamladığınız takdirde her haftanın sonunda yüksek kalitede ganimet elde ediyorsunuz.
Oldukça çeşitli olan aktivitelerin, oyunu yüzlerce saat oynamadığınız sürece sıkıcı hale geleceğini düşünmüyorum. Destiny oyununda şikayetçi olduğumuz pek çok unsurun düzeltildiğini görmek memnun edici bir etki yaratıyor.
Destiny 2’nin Strike adı verilen üç kişilik takım çalışması görevleri, oyunun rekabetçi oynamayı sevmeyen oyunculara hitap etmesini sağlıyor. Zorlayıcı ancak takım çalışması gerektiren bu görevler, zorlu bölüm sonu canavarları ile epey eğlenceli hale gelebiliyor.
Destiny 2 Sistem Gereksinimleri
|
|
İşletim Sistemi | Windows 7, Windows 8, Windows 10 veya üzeri 64-Bit işletim sistemi. |
İşlemci | Intel Core i5-2400 3.10 GHz. ya da AMD Ryzen R5 1600X 3.6 GHz. veya üzeri işlemci. |
Ram | 8 Gb. bellek miktarı. |
Ekran Kartı | AMD Radeon R9 390 ya da NVidia GeForce GTX 970 veya üzeri ekran kartı. |
Harddisk | 40 Gb. boş alan miktarı. |
DirectX | DX 11 |
Modlar:
Crucible adı verilen Destiny 2’nin rekabetçi oyun arenası, pek çok bildiğimiz oyun modunun yanı sıra iki yeni oyun modu da getiriyor. Oyunun adeta temel halkalarından birisi olan bu mod, her zamanki zevki vermeye devam ediyor.
Destiny 2 takım ölüm karşılaşması, künye kapma ve üstünlük modları ilk Destiny oyununda da bulunuyordu. Bunları açıklamaya gerek olmadığını düşünüyoruz, ancak kısaca bahsedelim isterseniz.
Çok oyunculu mod yenilikler ile karşımızda…
Destiny 2 künye kapma modunda düşman Guardian’ları öldürerek düşürdükleri armaları toplamaya çalışıyorsunuz. Üstünlük modunda ele geçirme noktalarını takımınızın eline almak, tek amacınız.
Destiny 2 takım ölüm karşılaşması ise, nişancı oyunlarının olmazsa olması öldür veya öl mantığını getiriyor. Destiny 2 ile birlikte gördüğümüz iki yeni çok oyunculu mod ise oldukça eğlenceli. Countdown ve Survival isimli bu modları oldukça tanıdık bulabilirsiniz.
Overwatch oyuncuları, Destiny 2 Countdown moduna alışmakta zorluk çekmeyecektir. Bungie ekibinin bu modu yaparken çok büyük ilham aldığı aşikar.
Destiny 2 Countdown modu, özellikle Overwatch oyuncularına oldukça tanıdık gelecektir. Bir takım bölgeleri korumaya çalışırken, diğer takım ise bu bölgelerden bir yükü geçirerek objektife kadar ilerlemeye çalışıyor.
Zaman dolduğunda yük taşıyan takım objektife varamamış olursa kaybediyor. Survival modunda ise her bir takım, belirli sayıda yeniden canlanma hakkına sahip oluyor. Bu haklar bittiğinde, her ölüm kalıcı hale geliyor.
Bu yeni oyun modları ile sıkılmadan pek çok deneyim yaşama imkanı oyunculara sunuluyor. Destiny 2 oynanışı ile alakalı yenilikler ve değişikliklerden hemen aşağıda bahsedeceğiz zaten. Geliştirici ekibin bu noktada çok iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.
Oynanış:
İlk Destiny oyunundan hatırladığınız yeteneklerin çoğu değişmiş veya yenilenmiş olabilir, bunu aklınızda bulundurun. Destiny 2 oyununun yetenek ağaçları ilk oyuna göre çok daha çeşitli ve tatmin edici.
Destiny 2 oynadığım süre boyunca oyun stilime öyle ya da böyle her türlü karşılık veren bir yetenek bulabildim. Bungie’nin yetenekleri baştan yapılandırmaya gitmeye karar vermesi oldukça yerinde ve doğru olmuş diyebilirim.
Oynanışta ve konseptlerde değişiklikler var…
Destiny 2 Warlock, Titan ve Hunter sınıflarını oyuncuların tercihine sunuyor. Yani bu noktada hiçbir değişiklik yok. Asıl değişiklik, oyunun çıkış sürümünde altı değil dokuz alt sınıf bulunması.
Destiny 2’deki bu alt sınıfların üç tanesi tamamen yeni iken, altısı eskiden beri bildiğimiz alt sınıflar. Titan Sentinel, Warlock Dawnblade ve Hunter Arcstrider alt sınıfları oyunda tamamen yeni.
Eğer ilk Destiny oyununu oynadıysanız ve Destiny 2 satın almayı düşünüyorsanız. Kesinlikle oyunu açtığınızda bu alt sınıflardan birini tercih etmelisiniz. Bu sayede oyun çok daha yeni hissettirecektir.
Oynanışta yapılan bir değişiklik ise, sınıf yetenekleri ile ilgili. Destiny 2’deki her sınıf, bütün alt sınıfların kullanabileceği bir sınıf yeteneğine sahip ve bu yetenek değiştirilebiliyor.
Bir yeteneğe sahip dedik ancak, iki farklı dala ayrıldığını da ekleyelim. Exotic silahlar veya zırhları kullanarak bu yeteneklerin ne işe yarayacağını değiştirebiliyorsunuz. Bu şekilde oyun tarzınıza uyumlu seçimler yapmak çok daha kolay bir hal alıyor.
İlk oyundaki Light, Destiny 2’de Power olarak değiştiriliyor. Temeldeki mantık aynı olduğu için, ilk Destiny’nin oyuncularını çok şaşırtmayacaktır.
Destiny 2’de konsept olarak en büyük değişiklik, “Light” sisteminin “Power” ile değiştirilmiş olması. Yani artık tüm ekipmanlarınızın ortalama skoru “Power” cinsinden hesaplanacak.
Bu da çatışma içerisinde vereceğiniz potansiyel hasarı temsil ediyor. Bu sisteme alışmak çok zor olmayacaktır, çünkü mantıksal bir değişiklik bulunmuyor. Yalnızca hesaplama şekli düzenlenmiş ve isim değişikliğine gidilmiş.
Bir nişancı oyunu olmasına rağmen, geliştiricilerin de belirttiği gibi Destiny 2 çok fazla RYO unsuru sunuyor. Farklı seviyelerde ganimetler, oyun sonu oynanışı, çok oyunculu toplu etkinlikler ve çok daha fazlası bir RYO özelliklerini temsil ediyor.
Tabii ki oyun içerisinde çatışırken ise nişancı oyunu elementlerinin devreye girdiğine tanık oluyoruz. Destiny, bunu en iyi harmanlayan oyunlardan bir tanesi idi. Tabii ki Destiny 2 de bu geleneği sürdürüyor.
Destiny 2 oyun kontrolleri ve ayarlarını da bulabileceğiniz resmi destek sayfasına Destiny 2 Controls And Settings bağlantısından erişebilirsiniz.
Silahlar:
Destiny 2’de silah ve zırhların çeşitlilik durumu çok iyi durumda. Destiny 2 ile birlikte silahlar üç ayrı kategoriye ayrılıyor. Bu kategorileri kinetik, enerji ve güç silahı olarak sıralayabiliriz.
Destiny 2’de kinetik silahlar hiçbir ek özellik bulundurmadan yalnızca kritik vuruşlar yapmayı sağlarken, enerji silahları bir takım özellik ile geliyor.
Her bir enerji silahı bir element türüne sahip ve bu türe göre ek özellikler kazanabiliyor. Güç silahları ise cephaneliği zor bulunan, oyunun yönünü değiştirebilecek türden silahlar. Bunlar ile anlık olarak çok yüksek hasarlar çıkarabiliyorsunuz.
Destiny 2’deki silah kategorilerinden bahsetmişken, çeşitliliğe de değinmemek olmaz. Silahların düzenlenebilir olması oyunu oldukça dinamik hale getiriyor. Karşınızdaki bir oyuncunun silahını tanısanız da, hangi modları kullandığını ve neler yapabileceğini tahmin edemeyebiliyorsunuz.
Destiny 2 oyununda Exotic silahlar da bulunuyor tabii ki. Ek özelliklerle gelen ve oyun stilinizi büyük ölçüde etkileyen bu silahları bulması ise pek de kolay olmayabiliyor.
Silah ve ekipman çeşitliliği, ilk oyundan çok daha fazla. Destiny evreninde ilk kez gördüğümüz, pek çok silah ve ekipman bulunuyor.
Genel, Az Rastlanır, Nadir, Efsanevi ve Exotic seviyesindeki ganimetler; sıralamada soldan sağa gidildikçe çok daha değerli bir hal alıyor. Destiny 2’de oyununda her türden silah bulunduğu için, başlarda daha düşük seviyeli olanları elde ediyorsunuz.
Seviyeniz yükseldikçe ve daha çok aktiviteye katılıp, daha çok görev tamamladıkça diğer silahlara da erişiminiz açılıyor. Oyundaki bütün zırh ve silahları kullanabilmek için ise, güncel seviye sınırı olan 20’ye ulaşmanız gerekiyor.
Guardian’ınızın yeteneklerini özelleştiren ve ek geliştirmeler sağlayan Exotic zırhlar, yenilenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. İlk oyundan tanıdığımız zırh parçaları da kendine Destiny 2’de yer bulsa da, özellikleri geliştirilmiş ve yenilenmiş oluyorlar.
Pek çok yeni Exotic zırh da Destiny 2 oyuncularına sunuluyor. Bungie’nin oyun içi eşya çeşitliliğini bu şekilde artırmış olması, Destiny 2’nin ilk oyundan çok daha zevkli hale gelmesini sağlamış.
Performans ve Grafikler:
Performans konusunda şimdilik yalnızca konsollar için konuşabiliyoruz. Daha da özele inmek gerekirse, PlayStation 4’teki deneyimlerimi aktaracağım. Oyunun en çok efekt bulunduran veya en geniş manzarayı gördüğünüz sahnelerinde bile takılmalar hissetmiyorsunuz.
Oldukça akıcı ve temiz bir şekilde çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Tabii ki PC beta testinde gördüğümüz akıcılığı bir konsoldan beklemek doğru olmayacaktır, ancak ilk oyun ile karşılaştırıldığında çok daha az performans sorunu bulunduruyor.
Destiny 2 grafikleri konusuna gelirsek, ilk oyundan çok daha ileri bir seviyede olduğu ortada olmasa; Bungie’nin üstünde büyük bir baskı olacaktı diye düşünüyoruz. Rekabetçi oyunlarda zaten manzaraları izlemeye zamanınız olmuyor, ancak açık dünyanın bazı bölümlerine hayran kalmadan duramıyorsunuz.
Özellikle Destiny 2 senaryo modunda hikayenin içerisindeyken, durup çevrenizde neler olup bittiğini incelemek etkileyici olabiliyor. Savaşları, çatışmaları görmek oyuna devam etmenizi bile sağlayabiliyor.
En zorlayıcı sahnelerde bile, hiçbir takılma hissetmiyorsunuz. Bungie, performans konusunda iyi iş çıkarmış.
Genel olarak oyunun grafik ve performans konusunda PlayStation 4 konsolunda iyi bir iş çıkardığını belirtebilirim. Xbox One hakkında bir bilgimiz olmasa da, paylaşılan test videolarına göre yaklaşık olarak PlayStation 4 seviyesinde olduğunu görebiliyoruz. Oyunu konsolunuz için satın aldığınızda, bundan pişmanlık duymayacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.
Son Sözler:
Eğer ilk Destiny oyununu oynadıysanız ve gerçekten beğendiyseniz, Destiny 2 tam size göre. Eksikler giderilmiş, oyun içi içeriklere çeşitlilik kazandırılmış ve oynanışta bile yenilikler yapılmış.
Aynısının ikincisi gibi bir durumun söz konusu olmadığını rahatlıkla belirtebilirim. İlk Destiny oyunu ile pek çok benzerliği bulunan Destiny 2, bazı konseptleri yenileyerek ve kendini geliştirerek oyuncuların karşısına çıkmış.
Destiny 2 almaya değer bir oyun mu?
Fazla gizemli olduğu için veya detaylardan dolayı ilk oyundan hoşlanmadıysanız, Destiny 2 sizler için uygun olmayacaktır. Oyunun yeni oyuncu dostu da olmadığını ayrıca yineleyelim, herhangi bir eğitim bulamayacaksınız.
Kendi kendinize oynamayı öğrenmeniz ve oyun içerisinde kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Oyunun en büyük eksiğinin bu konuda olduğu aşikar. Beklentilerin çizgisi önceden ayarlandığı için, geri kalmış bir içerik görmek mümkün olmuyor.
Özetlemek gerekirse, Bungie ilk oyundaki hataları ve eksiklikleri gidererek Destiny 2’yi piyasaya sürüyor. Bunun yanında yeni içerikler ve konsept değişiklikleri de oyunculara sunuluyor.
Eğer bir açık dünya bilim kurgu RYO hayranıysanız, bu oyuna göz atmanızda fayda var. Aksi takdirde Destiny 2 tüm hayallerinizi suya düşürebilir.
Activision, Bungie
Bungie
06 Eylül 2017 PS4 ve XBox One için,
24 Ekim 2017 PC için
PC, PS4 Pro, PlayStation 5, PlayStation 4, XBox One, XBox X ve S Serisi, XBox Cloud Gaming
Aksiyon, FPS (First Person Shooter), Bilim Kurgu
Halo Engine
TEEN 13+
Destiny 2 oyununun Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.
Destiny 2 oyunu 2-18 Kasım 2018 tarihleri arasında BattleNet üzerinde ücretsiz olarak dağıtılıyor arkadaşlar. İlave bilgi isterseniz buradan yazabilirsiniz.
Destiny 2 minimum ve tavsiye edilen sistem gereksinimleri açıklandı…