Oyun İnceleme
Hoşgeldiniz...
Death Stranding İncelemesi, Rehberi ve Sistem Gereksinimleri
1

”Yıllar Yıllar sonra dünya çok farklı bir yere döndü. Eskiden yağmur insanlar için faydalıydı, nehirleri, gölleri doldurur, insanlara içme suyu olurdu yağmur. Eskiden insanlar istediği her yere seyahat edebilirlerdi. Başka şehirlere, başka ülkelere gibi.

Eskiden kargocular hayat kurtarmıyordu özünde sadece bizden uzak alabileceğimiz eşyaları insanlara para karşılığı getiren kargocular vardı. Ama şimdiki dünyada durum çok değişti.

Şimdiki zamanda insanlar yağmurlardan kaçıyor, istediği yere seyahat edemiyor ve kargocular insanları hayatlarının devam etmesini sağlıyor. Peki insanlar Ölüm Kıyısından kurtulabilecekler mi?”

Death Stranding oyun inceleme yazıma hoşgeldiniz. Bu yazımda sizlere Death Stranding oyununun hikayesini, oynanışını, içeriklerini vb. konuları ve size daha kolay bir oynanış sağlayabilecek rehberlik edecek bir inceleme yazısını yazacağım arkadaşlar.

Death Stranding PC Sistem Gereksinimleri
Minimum

İşletim Sistemi Windows 10 veya üzeri 64-Bit işletim sistemi.
İşlemci Intel Core i5-3470 3.20 Ghz. ya da AMD Ryzen 3 1200 3.1 GHz. veya üzeri işlemci.
Ram 8 Gb. veya üzeri ram miktarı.
Ekran Kartı AMD Radeon RX 560 ya da NVidia GeForce GTX 1050 veya üzeri en az 3-4 Gb. belleğe sahip ekran kartı.
Harddisk 80 Gb. boş alan.
DirectX DX 12
Notlar Death Stranding minimum PC sistem gereksinimleri 720p ekran çözünürlüğü ve 30 FPS değerleri için verilmiştir.

Hikayesi:

Baştan söylemek istiyorum ki Death Stranding oyununun hikayesi çok başka, dünyası bambaşka. Oynadığınızda daha iyi anlayacaksınız eminim.

Yıllar yıllar evvel önce dünyaya çarpan ve Dinozor neslini tüketen meteor gibi yıllar yıllar sonra Dünyada Ölüm Kıyısı adını almış bir felaket yaşanıyor. Bu felaket milyonlarca insan ve hayvanı yok edecek kadar güçlü ve aynı zamanda bu patlama dünyaya çok büyük zararlar vermiştir.

İnsanlar artık istedikleri gibi yaşayamıyor, dışarı çıkıp istedikleri gibi gezemiyor ya da istedikleri şeyi alamıyorlar. Çünkü dışarıda insanların mallarına göz dikmiş terörist gruplar ve en kötüsü Zaman Yıkım Yağmurlarının getirdiği KV’ler (Kıyıya Vurmuşlar) ile dış dünya normal insanlar için çok tehlikelidir.

Zaman Yıkım Yağmurları, her şeyi hızlandıran yani, insan tenine değdiğinde değdiği yeri hızla yaşlandıran yağmurlardır. Bu cansız öğeler içinde geçerlidir mesela Metal. Metali hızlı bir şekilde yok edebiliyor Zaman Yıkım Yağmurları.

İşte bu noktada, Ölüm ile Dünya iç içe girmiş bir halde sadece Öteleşime sahip olan insanlar normal insanlar için çalışıyor. Kullandığımız karakter Sam Porter Bridges bir Ötecidir mesela. Ölürse Derz isminde bir düzleme gidiyor ve oradan tekrar hayata geri dönebiliyor. Yani kısasa kısas bu dünyada Ötecilerin tamamen ölmesi biraz zordur.

Tüm bunlara rağmen olan amacımız ise Amerika’yı Kiral Ağ ile birleştirip Amerika’yı yeniden kurmakta büyük rol oynayacağız. Kiral Ağ bir nevi bütün insanları internete bağlamak gibi özetlemek gerekirse.

Oyunun tarihine göre 3 yıl önce Amerika’nın başkanının kızı 3 yıl önce yapmamız gereken Kiral Ağ mevzusunu tamamlamış ancak Amelie saldırıya uğrayıp, tutsak edilmiş ve Kiral Ağ işi maalesef olmamıştır.

Bizimle sürekli gerçekçi bir Hologram ile iletişime geçip bu işi bizim yani Sam Porter Bridges ve Die-Hardman, Deadman, Mama ve Fragile yardımları ile bitirmemizi ve Amerika’yı yeniden birbirine bağlamamızı istiyor.

Tabii söylemesi kolay bir de yürüdüğümüz yolun ne kadar zor olduğunu bilse Amelie alıştıra alıştıra anlatırdı belki… Şaka bir yana tüm amacımız Amerika’yı birleştirmek. Şimdi ise gelin oynayacağımız karakter Sam Porter Bridges’a bakalım.

Death Stranding Karakterler

Sam BRİDGES:

Death Stranding oyunundaki karakterimiz Sam (Norman Reedus) oyunda çok huysuz ve vurdumduymaz bir abimizdir. Her şeye surat asar, ülkeyi ben mi kurtaracağım? gibi söylemlerde bulunur hatta Amerika bile umurunda değildir ama zarla zorla ikna oluyor bu işe. Sam Bridges:

Cliff Unger Babası (Mads Mikkelsen) ve Lisa Bridges’in  oğludur. İkisi de daha Sam bebek iken ölürler.  İşin aslında Sam’de neredeyse ölecekmiş çünkü Annesi ölümcül bir kaza sonucu beyin ölümü gerçekleşir.

Fakat, Sam daha doğmamış ama Babası Cliff onun Köprü Bebek deneyinde olmasını istemiş böylece Sam’i Bridges gözetimine bırakıp Köprü Bebek deneyi sayesinde hayata geri getirilmiştir bir kapsülün içinde.

Kapsül ne alaka derseniz oyunu oynarken ya da fotoğraflarda gördüğünüz kapsül içindeki bebek var ya işte onun aynısı. Fakat Cliff’in hayal ettiği şekilde olmadı hiçbir şey maalesef. Bridges ona yalan söylemişti çünkü başka bir amaçları vardı.

Bunu fark eden Cliff Unger bebeğini Bridges tesisinden kaçırmaya çalışır fakat Sam’de babası da maalesef ölür. Ama Sam’i bir şekilde hayata geri getirmişlerdir ve Sam’in hayata geri dönmesi Ölüm Kıyısını tetiklemiştir. Artık Körpü Bebek olarak yaşayamaz hale gelen Sam, Bridges tarafından bakıma alınır ve büyütülür.

Karakterimizin acıklı hikayesini anlattığımıza göre gelin şimdi Death Stranding oynanışına geçelim.

Death Stranding Sam Porter Bridges

Death Stranding PC Sistem Gereksinimleri
Önerilen I

İşletim Sistemi Windows 10 veya üzeri 64-Bit işletim sistemi.
İşlemci Intel Core i5-4460 3.20 Ghz. ya da AMD Ryzen 5 1400 3.2 GHz. veya üzeri işlemci.
Ram 8 Gb. bellek miktarı.
Ekran Kartı AMD Radeon RX 570 ya da NVidia GeForce GTX 1050 Ti veya üzeri en az 4 Gb. belleğe sahip ekran kartı.
Harddisk 80 Gb. boş alan miktarı.
DirectX DX 12
Notlar Death Stranding Önerilen I PC sistem gereksinimleri 1080p ekran çözünürlüğü ve 30 FPS değerleri için verilmiştir.

Death Stranding Minimum ve Önerilen Sistem Gereksinimleri

Oynanış:

Death Stranding oynanışından çok ahım şahım bir şey bekliyorsanız beklemeyin lütfen çünkü oyunun geneli sürekli Kargoculuk yapmak ama bana kalırsa bildiğin bu hamallık oluyor. Aksiyon süresi oyun içinde az, tamam Boss Dövüşleri falan oluyor da oyunun geneli tamamen kargo taşımak.

Oyunun başları sıkıcı ve gerilimli olarak devam ediyor fakat ilerledikçe o gerilim sizde yok oluyor çünkü KV’ler den ve yükçülere karşı kendinizi nasıl koruyacağınızı öğreniyorsunuz, silahlarınız bile oluyor.

Aynı zamanda gideceğiniz yerlere yollar yapmaya başlıyorsunuz. Köprüler, kayma halatları ve benzeri öğeler sayesinde saatlerce taşıdığınız kargoları dakikalar içinde götürebiliyorsunuz.

Death Stranding oynanışının aksiyon bölümünde yakın dövüş ve uzak dövüş bulunuyor arkadaşlar. Yakından dövüş bir düşmanı döve döve bayıltabilme ya da kordon kullanarak bir düşmanı bağlayabilirsiniz. Oyunu gizli bir şekilde saklana saklana da oynayabilirsiniz.

Mesela kordon dediğimiz eşya düşmanı arkadan bağlamanıza yardımcı oluyor ya da zamanla açılan susturuculu silahlar ile oynayabilirsiniz. Fakat Death Stranding oyununda bilmeniz gereken önemli bir şey var.

O da bu oyunda insan öldüremezsiniz. Eğer öldürürseniz sonu çok kötü biter. Ne olur? Bir düşmanı öldürürseniz ve 24 saat içinde yakıcıya götürmediğiniz takdirde patlar ve büyük bir krater oluşur. Bunu merak edip denemek istiyorsanız bence oyunu bitirdikten sonra deneyin bence.

Eee biz bu oyunda insan öldüremeyeceksek kendimizi nasıl savunacağız diye sorarsanız az önce dediğim gibi bayıltacaksınız. Öldürücü silahlar olduğu gibi bir de bayıltıcı silahlar var. Onlarla kendinizi savunacaksınız.

Peki KV’ler onları da mı öldüremeyeceğiz? Onları öldürsek de geri geliyorlar o yüzden arkadaşlar onlara özel silahlar, bombalar var. Bunları kullanıyoruz, kullanıyoruz da bizim kanımızdan alıyor kan değerimiz düşüyor o yüzden yanınızda mutlaka 3-5 tane kan torbası bulundurmanız gerek, yoksa ölürsünüz.

Hep öldürme bayıltma hakkında konuşmayacağız tabi. Hani oyunda hamallık yapacaksınız ya onu kolaylaştırmanın yollarını anlatacağım size ama önce Death Stranding oyununda silahlardan da bahsedelim daha sonra ona geçelim.

Silahlar ve Bombalar:

Death Stranding oyununda ilerledikçe silahlarınız açılıyor ve istenilen görevleri yaptığınız zaman açılan silahların bir de gelişmiş halleri açılıyor. Mesela piyade tüfeği açıldığında Seviye 1 olarak gelecek.

Devamında seviye 2-3 ve özel sürümü olacaktır. Tabi her silah için geçerli değil, mesela roketatar gibi silahlar. Gelin Death Stranding silahlarının isimlerini yazıp sonra da ne işe yarıyormuş onlara bakalım.

Kordon:

Kordon yakın dövüş silahıdır, gerçi silah denir mi bilmiyorum ama bildiğiniz ip bu. Size saldıran düşmanı savuşturup etkisiz hale getirebilirsiniz ya da arkasından gizlice gelerek etkisiz hale getirebilirsiniz. KV’ler üstünde işe yaramaz.

Bola:

Bola silahı etki alanı içerisindeki hedefleri geçici olarak etkisiz kılan bağlayıcı kablolar ateşler. Kullandığı kablolar esasen Sam’in kanı aşılanmış kordonlar olduğundan KV’lere karşı da etkilidir.

Anti-KV Tabancası:

Anti-KV tabancası Sam’in kanıyla aşılanmış nakil mermisi ateşler. Özel bir anti-KV cephanesi olduğundan, canlı hedefler üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

Yapışkan Silah:

Yapışkan silah; silah dediğimize bakmayın özünde bir silah değil belirli bir menzile kadar kargo parçalarını tutarak yakına çekilebilmelerini sağlayan ucu yapışkan kablolar fırlatır. Yani belirli bir menzile kadar uzaktan yerde yada başka yerde olan bir kargoyu kendinize doğru çekebilirsiniz.

Tabanca:

Tabanca; kompakt, yarı otomatik bir tabanca. 2. Seviye ve YK Özel sürümleri KV’lere zarar verebilecek hematik mermi atabilir.

Death Stranding Silahlar

Piyade Tüfeği:

Piyade tüfeği; öldürücü mermi atan tam otomatik tüfek. 2-3. ve YK Özel sürümleri KV’lere karşı kullanılabilir.

İnkapasitatif Piyade Tüfeği:

İnkapasitatif piyade tüfeği; hedefleri bayıltabilen plastik mermiler atan tam otomatik bir tüfek. 2-3. ve YK Özel sürümleri KV’lere karşı kullanılabilir.

Pompalı Tüfek:

Pompalı tüfek; öldürücü saçma atan yarı otomatik pompalı tüfek. Saçma havada yayıldığından, yakındaki hedefi vurmayı kolaylaştırır. 2-3 ve YK Özel sürümlerinde KV’lere karşı hematik fişek atabilir.

Kısa Namlulu Pompalı Tüfek:

Kısa namlulu pompalı tüfek; plastik saçma atan yarı otomatik bir pompalı tüfek. 2. ve YK Özel sürümleri KV’lere hematik fişek atabilir.

Bomba Atar:

Bomba atar; altıpatlar tarzında bomba atar. Dört farklı tip cephane kullanılabilir. Anti-KV hematik merisi, ölümcül bomba mermisi, kaygan mermi ve inkapasitatif bayıltıcı mermi kullanabilir.

Uzaktan Fünyeli Bomba:

Uzaktan fünyeli bomba; isabet ettiği yere yapışan mermiler fırlatan bir bomba atar. Menzil dışına çıkılmadığı takdirde attığınız mermiyi istediğiniz zaman patlatabilirsiniz. Bomba Atar gibi 4 tip cephane kullanabilir.

Dörtlü Roketatar:

Dörtlü roketatar; düz bir çizgide ilerleyen dört güdümsüz roket atar. Hematik roket kullandığı için, KV’lere karşı savaşlarda etkilidir.

Çoklu Roketatar:

Çoklu roketatar; birden çok savaş başlıklı güdümlü roketatar. 5 hedefe kadar işaretleme ve kitlenme yapıp ateşlenebilir.

Hematik Bomba:

Hematik bomba; kuvvetli anti-KV etkisine sahip bir bomba.

Sis Bombası:

Sis bombası; atıldığında büyük bir duman bulutu salarak, içinde bulunan düşmanların görüşünü engelleyen ve şiddetle öksürmelerine sebep olan bir bomba.

Sersemletme Bombası:

Sersemletme bombası; atıldığında elektrik akımı boşaltarak insanları sersemleten, hatta bayıltan ve taşıtları geçici bir süre etkisiz hale getiren bir bomba.

Uzaktan Sersemletme Bombası:

Death Stranding oyunundaki uzaktan sersemletme bombası; normal sersemletme bombasından daha güçlü bir bombadır. Atıldığında her yüzeye tutunabilir ve istediğiniz zaman patlatabilirsiniz. Menzilinden çıkarsanız bombayı patlatamazsınız. Su kenarlarında daha fazla etki yaratır.

Oyundaki silah ve bombaları tanıtıp inceledik, şimdi bu YK serisini bir konuşalım. YK Özel sürümünde bomba atar ve altın mermi bulunur.

Death Stranding oyununda altın mermi dediğimiz mermi ise Kiral Kristal kullanarak ateşlenen bir mermi türüdür. Altın Mermi KV’lere hematik mermilerde çok daha fazla hasar verir. Tek özelliği budur ve sadece YK Özel sürümünde bulunur.

Bu bölümü anlattık falan ama asıl mevzumuz Death Stranding oyununda kargoları daha hızlı nasıl götürebilirim veya sağ salim ulaştırabilirim. Gelin biraz içeriğini anlatalım.

Death Stranding PC Sistem Gereksinimleri
Önerilen II

İşletim Sistemi Windows 10 veya üzeri 64-Bit işletim sistemi.
İşlemci Intel Core i7-3770 3.40 Ghz. ya da AMD Ryzen 5 1600 3.2 GHz. veya üzeri işlemci.
Ram 8 Gb. bellek miktarı.
Ekran Kartı AMD Radeon RX 590 ya da NVidia GeForce GTX 1060 veya üzeri en az 6-8 Gb. belleğe sahip ekran kartı.
Harddisk 80 Gb. boş alan miktarı.
DirectX DX 12
Notlar Death Stranding Önerilen II PC sistem gereksinimleri 1080p ekran çözünürlüğü ve 60 FPS değerleri için verilmiştir.

Kargoculuk:

Başlığımız ”Kargoculuk” olsun çünkü anlatacağımız tüm içerikler Death Stranding kargoculuk üzerine olacak. Öncelikle oyunun başında nasıl olduğunu bir anlatalım.

Death Stranding oyununun başlarında kargoculuk zordur. KV’lere ve Yükçülere karşı kendinizi koruyamazsınız, sırtınıza ağır kargo alamazsınız ve yavaş olursunuz. Tabi oyunun başında hiçbir şey alamıyor muyuz demeyin, temel olan eşyaları alabiliyorsunuz.

Mesela merdiven ile Tırmanma kazığı. Bu eşyalar ile ulaşamayacağınız yerlere merdiven koyabilir veya inemeyeceğiniz yere kazık çakıp iple aşağı inebilirsiniz.

Ama oyunun daha ilerisinde motorlar, kamyonlar uçan kuryeler, güç iskeletleri, kayma halatları gibi ekipmanlar ile kargolarınızı başka yerlere ulaştırmak daha hızlı ve daha güvenli olacak. Gelin hepsini birer birer tanıyalım.

Death Stranding Aletler ve Ekipmanlar

Yol Yapma:

Yol yapmak Death Stranding oyununda aracınız olmasa bile yaptığınız yolda ilerlerken güvende olursunuz. Çünkü yolları tam olarak siz yapmıyorsunuz. Asfalt dökücü dediğimiz teknoloji harikası yapıya sadece malzeme götüreceksiniz, o malzemeler karşılığında size yol yapacaktır.

Yaptığınız yolların bir diğer özelliği yapılan yolun tam ortasında enerji kaynağı olması, yürürken veya araçla üstünden giderken enerji harcamazsınız. Direk yapılan yolun size sunduğu enerjiyi kullanabilirsiniz.

Ama Death Stranding’de yol yapmak daha doğrusu malzeme bulmak anlattığım kadar kolay değil. Bazı yerler olacak sizden deli gibi malzeme isteyecek bazı yollar, eeh azmış istasyonlardan malzeme alır yaparım dediğiniz yerler olacak. Peki Death Stranding’de nasıl kolayca malzeme bulabilirsiniz?

Yükçü Kampları:

Death Stranding oynarken haritanızda turuncu renk ile gösterilen kamplarda aradığınız malzemelerden bolca olacaktır.

Ek bilgi olarak bu yükçülerin kendilerine ait posta kutuları var. Onları hekleyip içindeki kayıp kargoları veya malzemeleri vb. şeyleri alıp kullanabilirsiniz. Yükçüleri bir nevi kendi deponuz olarak kullanın.

Death Stranding Haritalar

Taşıtlar:

Death Stranding oyununda kullanabileceğiniz taşıtlarda olacak. Bunlar:

  • Uçan Kurye,
  • Üç Teker,
  • Kamyon.

Death Stranding oyunundaki bu taşıtlarda, silahlarda da olduğu gibi seviyeler ve sürümler bulunmaktadır. Kısaca onlardan da bahsedelim.

Normal ve uzak mesafeli olan kamyon ve üçteker taşıtlarında Uzak Mesafeli olunca aküleri daha fazla enerji depolar ve uzun süre kullanabilirsiniz. Uzun Mesafe Üç Teker taşıtının tek dezavantajı sağ ve sol bölümüne kargo alamıyor onun yerine fazladan akü alıyor.

Bu yüzden sadece sırtınızda kargo taşıyabilirsiniz. Death Stranding oyununda bir de ”Uçan Kurye” var ondan bahsedelim.

Death Stranding Uçan Kuryeler

Uçan Kurye engebeli arazide büyük ölçüde engellere takılmadan ilerleyebilen, havada süzülen bir römorktur. En fazla 2 kurye birbirine bağlanabilir. Kuryeler kablo ile size bağlıdır, kendi sırtınıza yük alabilir ve Uçan Kuryelere de kargo verebilirsiniz.

Bayağı kargo alırlar fakat kuryeler, kargoları zaman yıkım yağmurlarından koruyamaz o yüzden yanınızda tamir spreyi bulundursanız iyi olur.

Bu saydığım ekipmanlar ve taşıtlar ile bir strateji oluşturup Death Stranding’de kargoculuk yapabilirsiniz. Şimdi PKY adlı Portatif Kiral Yapıcı’dan bahsedelim.

Death Stranding Taşıtlar

PKY (Portatif Kiral Yapıcı):

PKY (Portatif Kiral Yapıcı) Kiral Ağ’a bağlı bölgelerde çeşitli yapılar inşa etmeni sağlayan bir yapıcıdır. Bir yapı inşa etmek, mevcut kiral ağ bant genişliğinin bir kısmını kullanır (Yazının devamında Ağ Bantını anlatacağım).

PKY: Oyun içinde bazı üretebileceğiniz yapıları inşa etmekte kullanılır. Nedir bunlar ve ne işe yarar?

Posta Kutusu: Death Stranding oyununda çevrimiçi oynarken çoğunluk olarak göreceğiniz bir yapıdır. Posta kutusunun amacı üstünüzdeki kargoları posta kutusuna bırakabilirsiniz.

Hiçbir yere kaybolmaz yada herhangi bir oyuncuda kargonuzu alamaz. Ya da kayıp kargo bulduysanız ve herhangi bir tesise götüremeyecekseniz posta kutusunu kullanarak kargoyu başka bir kargocuya emanet edebilirsiniz.

Köprü: Adı üstünde bildiğimiz köprü. PKY sayesinde karşıdan karşıya rahat rahat ilerleme işine yarayan bir yapı.

Gözetleme Kulesi: Death Stranding oyununda kullanılan en az yapı olabilir. Gözetleme kulesi, inşa ettiğiniz yerden itibaren belirli bir uzaklığa kadar gözcülük yapmaya yarayan bir yapı türüdür.

Jeneratör: Death Stranding oyununda kullanılan en çok yapı türü olabilir. Jeneratör, inşa ettiğiniz alanda belirli bir sınır içinde üstünüzdeki aküyü ve varsa yanınızda aracınızın aküsünü doldurur. Seviye 2 ve 3 jeneratörler daha hızlı enerji doldurur.

Zamanyıkım Sığınağı: Death Stranding oyununda Zaman Yıkım Sığınağı inşa ettiğiniz alanda yağmur yağıyorsa saklanmak ve dinlenmek için önemli bir yapıdır.

Ayrıca kargonuz zamanyıkımdan dolayı paslandığında, sığınağın altına girdiğinizde kargolarınız sığınak sayesinde tekrardan eski haline dönüyor. Ama kalıcı hasar aldıysa kargonuz maalesef o öyle kalır.

PKY Seviye 2:

Kayma Halatı: Kayma halatı benim dahil çoğu oyuncunun kullandığı en çok yapı türü olabilir. Amacı bildiğimiz teleferik aslında ama daha hızlı hali. 1. seviyede 300 metreye kadar 2 halatı birleştirdiğinizde bir halattan öteki halata kayabilirsiniz. Dağlarda çok işe yarıyor kesin öneridir.

Barınak: Death Stranding oyunundaki barınaklar 2. seviye PKY ile inşa edebileceğiniz bir yapıdır. Bir nevi düzlem bir alana dinlenme tesisi yaptığınızı düşünün.

Burada dinlenme odasında olduğu gibi İçecek içebilir, banyo, tuvalet ihtiyacı vb. içerikleri Barınak adlı tesiste de kullanabiliyorsunuz.

PKY (Portatif Kiral Yapıcı)’dan da bahsettiğimize göre şimdi size Kiral Ağa’yı ve Ağ Bantını anlatacağım.

Kiral Ağ:

Death Stranding oyununda Kiral Ağ’ın amacı ve işlevini şöyle açıklamak istiyorum. Oyunda ilerledikçe bazı yerlerde internetiniz (Kiral Ağ) çekmeyecek ve bölgedeki online ve offline içeriklerden mahrum kalacaksınız, ayrıca internetin çekmediği yere PKY kullanarak herhangi bir yapı oluşturamayacaksınız.

Peki interneti nasıl tekrar kullanacağız işte o da haritadaki sığınakları bulup onları Kiral Ağa bağlamanız lazım, bağlamazsanız maalesef başka türlü Kiral Ağ’a erişiminiz olmaz.

PS4 ve PS5 kullanıcıları bu oyunu platinlemek isterse oyunun en sıkıcı kupasını yani tüm bölgeleri kiral ağa bağlamak kupasını yapmak için bütün bölgeleri kiral ağa bağlayacaksınız. Kısaca Kiral Ağ’ın olmadığı yerde Online/Offline içeriklerden mahrum kalarak olduğunuz bölgeye PKY ile yapı oluşturamazsınız.

Ağ Bantı:

Bir de bu Kiral Ağ’ın kotası var sınırsız değil. Yani diyeceksiniz olay şu: Siz yapı ürettikçe bu ağ bantı dolmaya başlar, daha basitleştirirsek internetinizin kotası bitmeye başlar. Kotayı arttırmak için bölgeleri Kiral Ağa bağlayıp, bağladığınız tesislerin seviyelerini 5 yapmanız gerek.

Death Stranding oyununda ağ bantı dolarsa ne olur? PKY kullanarak herhangi bir yapı üretemezsiniz. Oyunun burada demek istediği gereksiz yapılar oluşturmayın, stratejik düşünün demek istemiş.

BB:

Death Stranding oyununda BB, Sam’in göğsünde taşıdığı minik yardımcıdır. Bu yardımcı siz KV bölgesine girdiğinizde KV’lerin ne tarafta olduğunu ve ne kadar yakın olduğunuz konusunda size Odradek Sensörü ile yardımcı oluyor.

Tabi bu bebek olduğu için korkacak, siz yüksekten düştüğünüzde, sarsıldığınızda, çatışmaya girdiğinizde ve bir KV’ye yaklaşmaya başladığınızda korkup ağlamaya başlar.

Çok ağlarsa belli bir yerden sonra BB iç zehirlenme geçirir ve İç Zehirlenme barı dolarsa BB’yi bir dinlenme tesisine götürene kadar BB işlevsiz kalır ve Sam dışarıda yalnız kalır. Tabi ağladığı zaman susturabiliyorsunuz, BB’yi elinize alıp onu yavaşça sallayıp sakinleştirebiliyorsunuz. BB’yi üzmeyin lütfen. 🙂

Death Stranding BB

Dinlenme ve Uyuma:

Her ne kadar güçlü bir kargocu olsak da Sam’in de bir canı var ve yorulabiliyor. Yorulduğu zaman ya enerji içeceği içip kondisyonunuzu yükseltip yola devam edebilirsiniz ya da güvende hissettiğiniz bir yerde durup, yatıp uyuyabilirsiniz.

Son Sözler:

300’den fazla oyun oynadım ve aralarında en garip oyun Death Stranding oldu. Death Stranding ne kadar film gibi muazzam bir oyun olsa da çoğu oyuncuya hitap etmeyeceğini, hitap eden oyuncular bu oyunu çok seveceklerdir.

Death Stranding hikayesi, hikaye anlatım ve sunumu, ara sahneler, karakterler, grafik ve müziği ile 10/10 bir oyun. Fakat oyun içinde aksiyon çok az olduğu için bazı yerlerde bıkkınlık hissi verdiği çok oldu.

Bu neden oyuncuları ikiye bölüyor, seven çok seviyor ya da hiç sevmiyor nefret ediyor. Ama ben herkesin oynamasını öneririm gerçekten enteresan bir dünyası var severek oynadığım bir oyun oldu.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir, bir sonraki inceleme/rehber yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın. 🙂

Künyesi
Yayımcı

Sony Interactive Entertainment

Yapımcı

Kojima Productions

Çıkış Tarihi

PlayStation 4 için: 08 Kasım 2019

PC için: 14 Temmuz 2020

Platformlar

PC, PlayStation 4

Oyun Türü

Aksiyon, Macera, Açık Dünya

Oyun Motoru

Decima Engine

ESRB Rating

MATURE 17+

Türkçe Dil Desteği

Death Stranding oyununun Türkçe arayüz ve alt yazı desteği bulunmakla beraber seslendirme desteği bulunmamaktadır.

Artı Yönleri

Hikayesi,

Anlatımı ve Sunumu,

Grafik ve Müzikleri,

Karakter hikayeleri ve karakter seçimleri.

Eksi Yönleri

Death Stranding oyununda aksiyon ve hareketlilik az olduğu için çoğu yerde sıkılabilirsiniz,

Açık dünyasında keşfedilecek yerler olmadığı için haritanın büyük olmasının bir anlamı olmamış maalesef.

Puanlar
Editörün Puanı
Okur Puanları
Siz de Puanlayın
Oynanış
7.0
9.6
Senaryo
10
9.5
Grafikler
9.0
9.9
Ses ve Müzikler
10
9.8
8.5
Editörün Puanı
9.7
Okur Puanları
6 Oy
Oyladınız
Yazar Hakkında
Avatar Sertan Engin
Sertan Engin

Hayatının büyük bir kısmını oyun oynayarak geçiren, yeni şeyleri denemeyi seven, yazı yazmayı seven ve size oyun ya da herhangi bir şey'de bilgi sahibi olmanız için çabalayan amatör bir yazarım.

Abonelik
Bildir
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Veteran Soldier
Admin

Death Stranding inceleme yazınız için çok teşekkürler, emeklerinize sağlık.