Pokémon oyunlarının tarihçesi başlıklı yazımıda dünden bugüne tüm Pokémon oyunlarından bahsetmeye çalışacağız. Satoshi Tajiri isimli çocuğun yaptığı böcek koleksiyonlarından başlayan ve dünyaca ünlü serilerden biri olan Pokémon serisinin 27. yılını kutluyoruz.
İçindekiler
Dünden bugüne kadar bizleri hayran bırakmış, milyonları çılgınlar gibi sürüklemiş Pokémon oyunlarının ana serilerinden bahsedeceğiz. Sözü daha fazla uzatmadan hemen başlayalım.
BİRİNCİ NESİL POKÉMON OYUNLAR:
Pokémon RED, GREEN ve BLUE
26 Şubat 1996 yılında, Nintendo Gameboy konsoluna ilk olarak Japonya’da çıkış yapan birinci nesil oyunları Pokémon Red ve Pokémon Green olmuştu.
Amerika’da ve Avrupa’da 1998 yılında çıkan sürümleri ise Pokémon Red ve Pokémon Blue olmuştu. Pokemon oyunlarının temelini oluşturan bu oyunlarda, Profesör Oak tarafından bize sunulan Bulbasaur, Charmander ve Squirtle Pokémon’larından birini seçerek yola çıkarız.
Kanto bölgesinde toplam 8 şehir var ve bu şehirlerde bulunan “Gym” liderini yenerek rozet topluyoruz. 8 rozeti topladıktan sonra bölge şampiyonluğu için ise Elit Dörtlü dediğimiz özel şampiyonlar ile karşılaşıp bölge şampiyonluğu için savaşıyoruz.
Bu uzun yolculuğumuz boyunca yolda karşılaştığımız farklı özelliklere sahip Pokemon’lar ve tabii ki unutulmaz kötülerden Roket Takımı bizlere eşlik ediyor.
Pokémon YELLOW
1998 yılında ise 97 yılında çıkış yapmış Pokemon animesinin rüzgarını ve önceki oyunların yaptığı 30 milyonun üstünde olan satış başarısını arkasına alarak Pokémon Yellow isimli oyun satışa sunuldu.
Hikayemiz, önceki oyunlar gibi Bulbasaur, Charmander ve Squirtle arasından seçim yaptırmayıp direkt olarak Pokémon serisinin maskotu olan Pikachu ile başlatıyor bizi ve ardından yola çıkıyoruz.
Birinci nesil olarak bahsettiğimiz oyunlar Red, Green, Blue ve Yellow oyunlarında toplamda 151 Pokémon (Ulusal Pokedex’e göre Bulbasaur’dan Mew’e kadar) bulunmaktadır. Dünya çapında yaklaşık 45 milyonun üstünde kopya satmış ve eleştirmenler tarafından oldukça iyi puanlar almıştır.
İKİNCİ NESİL POKÉMON OYUNLAR:
Pokémon GOLD ve SILVER
1998 yılında Nintendo tarafından çıkartılan yeni nesil el konsolu Gameboy Color’a önceki oyunların satış başarısının üzerine 1999 yılında ikinci nesil Pokémon oyunları olan Gold ve Silver çıkartıldı.
Johto bölgesinde geçen oyunlarda ilk oyunun hikayesinin kaldığı yerden devam ettiğini görüyoruz. Tıpkı birinci nesil oyunlarında olduğu gibi 8 şehir dolaşıp Johto bölgesi şampiyonu olmaya çalışıyoruz.
Proseför Elm tarafından sunulan Chikorita, Cyndaquil ve Totodile Pokémon’larından birini seçerek yola çıkıyoruz. Oyunda Johto bölgesi şampiyonu olduğumuzda ise bize birinci nesil bölgesi olan Kanto’ya geçiş imkanı veriyor ve hikayemize kaldığımız yerden devam etme fırsatı yakalıyoruz.
Pokémon CRYSTAL
İkinci nesil oyunları Gold ve Silver’a devam oyunu olarak 2000 yılında Crystal’i görüyoruz. Crystal’de hikaye önceki oyunlara göre büyük çoğunlukla aynı ancak Efsanevi Pokémon Suicune üzerinden birkaç ekleme yapılmış.
Ayrıca ilk defa ana karakterimizin cinsiyetini seçme özelliği Crystal ile gelmiştir.
Yenilikler:
Peki ikinci nesil oyunları bizlere neler sundu? İlk olarak Gameboy Color’un tüm teknolojik imkanları ile sunulduğu göze çarpıyor. Daha gelişmiş envanter sistemi ise bir başka göze çarpan özellik.
Yepyeni iki Pokemon türü Steel (Çelik) ve Dark (Karanlık) türleri ikinci nesil ile geliyor. Bugün bile en çok kullanılan özelliklerin başında gelen Pokémon’ları çiftleştirme özelliği bu oyunlar ile gelmekte.
Yine önemli bir özellik olan Happiness (Mutluluk) mekaniği bu nesilde gelmekte. Ayrıca yolcuğumuz boyunca gece-gündüz döngüsüne şahit oluyoruz. Gece-gündüz döngüsü sayesinde bulunulan zaman dilimine göre karşılaşabileceğimiz Pokemon’ların değiştiğini bahsetmeden geçmeyelim.
Crystal oyununda ilk defa ana karakterimizin cinsiyetini seçme fırsatı sunuluyor. Son olarak ise Shiny versiyonları ile bu oyunlar sayesinde tanışmaktayız.
İkinci nesil oyunlar Gold, Silver ve Crystal oyunlarında toplamda 100 yeni Pokemon (Ulusal Pokedex’e göre Chikorita’dan Celebi’ye kadar) eklenmiş.
Bugün bile kullanılan çoğu özelliğin bu nesil sayesinde geldiğini görüyoruz. Ayrıca dünya çapında yaklaşık olarak 30 milyon kopya satma başarısını göstermiştir.
ÜÇÜNCÜ NESİL POKÉMON OYUNLAR:
Pokémon RUBY ve SAPPHIRE
Yeni nesil Nintendo el konsolu yeni Pokémon oyunlarının geleceğinin işaretidir her zaman. 2002 yılında Nintendo Gameboy Advance için Ruby ve Sapphire oyunlarını görmekteyiz.
Hoenn bölgesinde geçen oyunda yolcuğumuzun alışılmış kötüleri oyunun versiyonuna göre değişmektedir. Ruby versiyonunu oynarsanız Team Magma, Sapphire versiyonunu oynarsanız Team Aqua’ya karşı savaşırken versiyona göre diğer takım ise bize savaşımızda yardımcı oluyor.
Treecko, Torchic ve Mudkip olarak gelen başlangıç Pokemon’larımız ile oldukça komik olan bir durumdan Profesör Birch’i kurtarıyor ve maceramıza başlıyoruz.
Pokémon EMERALD
2 yıl boyunca sessiz kalan seri 2004 yılında ilk olarak birinci nesil oyunlarının remake’i LeafGreen ve FireRed ile merhaba derken, Ruby ve Sapphire oyunlarının devamı olarak ise Emerald versiyonu ile devam ediyoruz.
Emerald’da, Ruby ve Sapphire versiyonlarındaki hikayede birkaç karakter değişikliği dışında önceden bahsedilen Team Aqua ve Team Magma ile aynı anda bu sürümde karşı karşıya geliyoruz.
Pokémon FIRERED ve LEAFGREEN
Günümüz Pokemon oyunları seven kitlenin büyük çoğunluğunun tanıştığı ilk oyun olan FireRed ve LeafGreen oyunlarına geçelim. Üçüncü nesil oyunlarından olan LeafGreen ve FireRed’de Kanto bölgesine geri dönüş yapıyoruz.
Gameboy Advance’in teknolojik gücünü iyi kullanan oyunlarda klasik hikayemizi tekrardan yaşıyoruz. Kanto bölgesi şampiyonluğundan sonra Elit Dörtlü üyesi Lorelei’nin kaybolduğunu öğreniriz ve versiyona özel bölge olan Sevii Adaların’da maceramıza devam ederiz.
Yenilikler:
Üçüncü nesil Pokemon oyunları bizleri ilk defa “karakteristik” ve “kabiliyet” adında iki yeni mekanik ile tanıştırıyor. Kabiliyeti Pokémon’un sahip olduğu pasif yetenek olarak tanımlayabiliriz.
Karakteristik ise adından da anlaşılacağı üzere kişilik özelliğidir. Örneğin; cesur kişiliği olan Pokémon’un atak değeri yüksek olurken hız değeri düşer veya nazik karakteri olan Pokemon’un özel defans değeri artarken defans değeri azalır gibi.
Yeni savaş sistemi olan ikili savaş bu nesil ile gelmekte. Ancak ikinci nesilde bulunan gece-gündüz döngüsünün üçüncü nesilde kaldırılmış olduğunu görüyoruz.
Üçüncü nesil oyunlar bizi 135 yeni Pokémon (Ulusal Pokedex’e göre Treecko’dan Deoxys’e kadar) ile tanıştırıyor. Üçüncü nesil oyunlar Ruby, Sapphire, Emerald, LeafGreen ve FireRed dünya genelinde 30 milyondan fazla satmayı başarmıştır.
DÖRDÜNCÜ NESİL POKÉMON OYUNLAR:
Pokémon DIAMOND ve PEARL
Nintendo 2004 yılında tüm dünyada devrim niteliğinde bir değişiklik yaratacak olan el konsolu Nintendo DS’i piyasaya sürdü. Çift ekranın bulunduğu bu konsolda üst ekran ile dokunmatik alt ekranın birbirine kusursuz uyumu, birbirinden güzel oyunların bizlerle buluşmasını sağladı.
2006 yılında ise beklenen oldu ve Pokémon’un dördüncü nesil oyunları Diamond ve Pearl satışa sunuldu. İlk üç boyutlu oyun deneyimini sunan yapımda alışıla gelmiş hikayemiz bu sefer Sinnoh bölgesinde geçmekte.
Sinnoh bölgesi Profesörü Rowan bizlere Turtwig, Chimcar ve Piplup Pokémon’larını başlangıçta sunuyor ve maceramıza başlıyoruz. Bir yandan Team Galactic adındaki kötü takıma karşı mücadelemizi verirken diğer yandan Sinnoh bölgesi şampiyonu olmak için şehir şehir dolaşıyoruz.
Pokémon PLATINUM
Dördüncü nesil oyunlarının satış başarısının ardından 2008 yılında Diamond ve Pearl oyunlarının devamı olarak Platinum versiyonu ile karşılaşıyoruz.
Hikaye bakımından Efsane Pokémon Giratina üzerine daha çok yoğunlaştığını görüyoruz. Ayrıca Platinum versiyonunda Giratina, Shaymin ve Rotom Pokémon’larının yeni versiyonları ile karşılaşabiliyorsunuz.
Son olarak bu versiyona özel Distortion World yani Bozulmuş Dünya haritası bulunmakta.
Pokémon HEARTGOLD ve SOULSILVER
Platinum versiyonun çıkışının üzerinden bir yıl geçmişken ikinci nesil Gold ve Silver’ın 10’uncu yıl dönümü nedeniyle HeartGold ve SoulSilver adında remake versiyonları çıkış yaptı.
Daha iyi ve gelişmiş grafikler ile Johto bölgesine geri döndüğümüz yapımın en dikkat çeken olayı ise PokeWalker. PokeWalker, oyun ile birlikte verilen ve ülkemizde ‘Sanal Bebek’ olarak bildiğimiz oyuncağa benzer tasarıma sahip cihaz sayesinde; HeartGold ve SoulSilver versiyonlarında yakaladığımız Pokemon’u PokeWalker’a atıp, içinde bulunan adımsayar sayesinde adım attıkça içindeki Pokémon’u güçlendiriyorsunuz.
Ayrıca Pokémon olimpiyatları olarak tabir edebileceğimiz Pokeathlon oyunları bu versiyonda bulunuyor.
Yenilikler:
Beş oyunluk Dördüncü nesil bizlere neler sundu? İlk defa üç boyutlu oyun deneyimi –Nintedo DS’in el verdiği kadar çünkü 2 boyutlu grafikler ile harman olmuş durumda- bu nesil ile bizlerle buluştu.
Nintendo DS’in dokunmatik alt ekranı sayesinde çok daha kullanışlı menü ve envanter sistemi geldi. Bunların yanında en büyük yenilik Nintendo DS’in sahip olduğu Wi-Fi bağlantı özelliğini kullanarak getirilen GTS (Global Trade Station).
Dünya çapındaki oyuncular ile savaşlar yapılabiliyor, Pokémon’larınızı takas edebiliyordunuz. Ancak Mayıs 2014 yılında bu sunucular kapandı. Üçüncü nesilde es geçilen gece-gündüz döngüsü geri dönüyor.
Gece-gündüz döngüsünün yanında oyununuzda bulunduğunuz güne göre etkinlikleri veya karşınıza çıkacak Pokémon’ların gelişini etkiliyor.
Sinnoh bölgesi 107 yeni Pokémon (Ulusal Pokedex’e göre Turtwig’den Arceus’a kadar) ile geliyor. Tüm dördüncü nesil oyunlar dünyada 37 milyondan fazla kopya satmayı başarmıştır.
BEŞİNCİ NESİL POKÉMON OYUNLARI:
Pokémon BLACK ve WHITE
Diğer nesillerin aksine ilk defa aynı konsola iki farklı neslin geldiğine 2010 yılında Pokémon Black ve White versiyonlarının çıkması ile şahit oluyoruz. Dördüncü nesil oyunlara göre daha iyi grafikler ile gelen Black ve White versiyonları Unova bölgesinde geçmekte.
İlk defa Japonya dışında bir bölgeden ilham alınarak hazırlanan Unova bölgesi harita, şehir ve atmosfer olarak New York şehrinden esinlenilmiştir. Klasik 8 Gym savaşı ve Elit Dörtlü ile savaşıp Unova bölgesi şampiyonluğu için yola çıkıyoruz.
Yolculuğumuza Profesör Juniper tarafından sunulan Snviy, Tepig ve Oshawott başlangıç Pokémon’larından birini seçerek başlıyoruz ve bu seferki yolcuğumuzda Team Plasma isimli kötü adamlara karşı mücadele veriyoruz.
Pokémon BLACK 2 ve WHITE 2
Oyuncular beşinci nesilde diğer nesiller gibi üçüncü versiyon oyun beklerken 2012 yılında ilk oyunun direkt devamı olan Black 2 ve White 2 oyunları çıkartıldı.
Black ve White versiyonlarındaki hikayenin 2 yıl sonrasında geçen olayların anlatıldığı yapımda hikayede bulunan bazı durumları ve karakterlerin zaman içindeki değişimlerini görüyoruz.
Ayrıca hikayede başka efsanevi Pokémon olan Kyurem ile ilgili bazı eklentiler mevcut.
Yenilikler:
Beşinci nesil oyunlarında göze çarpan özelliklerden biri üçlü savaş sistemi oluyor. Ayrıca rotasyon savaşı adındaki savaş sistemi bu nesil ile birlikte gelmekte.
Bir nesilde en fazla Pokémon eklenme rekoru beşinci nesildedir. Toplamda 156 yeni (Ulusal Pokedex’e göre Victini’den Genesect’de kadar) Pokémon geliyor.
Eklenen özelliklerden bir tanesi ise mevsimler. Çarpıcı bir farkı olmasa bile oyun sürenizin bir şeklide ilerlediğini hissettirmesi yüzünden beğenilmişti. Mevsimlerin sadece Deerling ve Sawsbuck Pokémon’larında görsel anlamda farklılık göstermesinden başka bir etkisi yoktu.
Birçok güncel Pokémon sever arasında popüler olan Pokemon Go’nun atası olarak gösterilen Pokémon Dream Radar, ayrı program olarak gelse de Black 2 – White 2 versiyonları ile geldiğini söyleyebiliriz.
Pokémon Dream Radar ile, Nintendo DS (veya Nintendo 3DS) kamerasını kullanarak Pokémon yakalayabiliyor, yakaladığımız Pokémon’ları oyuna aktarabiliyoruz.
Son olarak bahsedilmesi gereken özellik ise Pokémon World Tournament. Bu mod sayesinde geçmiş oyunlarda bulunan önemli karakterler ile (Unova Bölgesi dahil) savaşabiliyorsunuz.
Beşinci nesil oyunlar diğer nesiller kadar başarılı olmasa da dünya çapında 23 milyondan fazla kopya satmıştır.
ALTINCI NESİL POKEMON OYUNLARI:
Pokémon X ve Y
2010 yılında çıkış yapan ve Nintendo DS’in abisi olarak tabir edeceğimiz Nintendo 3DS duyurulmuştu. Yaklaşık bir yıl sonra çıkışını yapan 3DS’e beklenen Pokémon oyunu ise 2013 yılında oyuncularla buluştu.
Pokémon X ve Y versiyonları tamamen 3 boyutlu olarak çıkan ilk Pokémon oyunudur. Harita ve atmosfer olarak Fransa’dan esinlenilen Kalos bölgesinde geçiyor.
Hikayemizde bu sefer Profesör Sycamore’dan bize Chespin, Fennekin ve Froakie başlangıç Pokemon’ları sunuluyor, ancak önceki nesillerden farklı olarak hikayemizde belirli kısma geldiğimizde birinci neslin başlangıçları Bulbasaur, Charmander ve Squirtle’dan birini takımımıza katma imkanımız oluyor.
Kalos bölgesinin renkli, iç açan atmosferinde dolaşırken bir taraftan ise Team Flare adındaki kötü takımla mücadele ediyoruz. Hikaye odağında ise Efsane Pokémon’lar Xerneas ve Yvetal bulunuyor.
Pokémon OMEGA RUBY ve ALPHA SAPPHIRE
Oyuncuların büyük çoğunluğu X-Y versiyonlarına ek üçüncü oyun beklemeye başladığı zamanlarda yapılan duyurularda üçüncü nesil oyunlarının remake olarak geleceği öğrenildi.
2014 yılında Omega Ruby – Alpha Sapphire versiyonlarına giriş yaptık. Hoenn kıtasına geri dönüş yaptığımız yapımda orijinal Ruby ve Sapphire sürümlerinde olan hikayeye birkaç ekleme ile X – Y versiyonlarında kullanılan mekaniklerin sunulduğu ilk göze çarpan farklılıklar olmuştu.
Yenilikler:
Gelelim altıncı neslin yeniliklerine. Fairy yani Peri türü ilk olarak bu nesil ile geldi. Diğer büyük yenilik ise Mega Evolution yani Mega Evrim.
Mega Evrim; Blastoise, Alakazam gibi tüm klasik evrimini tamamlamış veya Mewtwo ve Absol gibi hiç evrimi bulunmayan özel Pokémon’ları Mega Stone’lar sayesinde savaş boyunca kullanılan geçici ve oldukça güçlü evrimleridir.
İki versiyonda toplamda 46 Pokémon (Charizard ve Mewtwo iki farklı Mega Evrimi mevcut) Mega Evrim özelliğini kullanabilmekte. Savaş mekaniklerinde diğer değişikliklerden biri ise Horde yani Sürü savaşları.
Dolaşılan alanlarda rastgele karşılaşılan bu savaşlarda, düşük seviyeli 5 farklı Pokémon ile aynı anda savaşıyorsunuz. Sky Battle ise sadece Flying türüne sahip Pokémon’ların savaştığı bir mekanik.
Son olarak ise Inverse Battle Pokémon’un güçlü ve zayıf özelliklerinin 180 derece tersine çevrilerek kullanılan savaşlardır. Artık ana karakterimizin görünüşünü istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz.
Beşinci nesilde kullanılan mevsim özelliğinin ise olmadığını görüyoruz. Toplamda 72 yeni (Ulusal PokeDex’e göre Chespin’den Volcanion’a kadar) Pokémon katılıyor.
Altıncı nesil oyunlar, tüm dünyada 30 milyondan fazla kopya satmayı başarmıştır.
YEDİNCİ NESİL POKEMON OYUNLARI:
Pokémon SUN ve MOON
2016 yılına geldiğimizde tekrardan Nintendo 3DS konsoluna yeni neslin geldiğini görüyoruz. Pokémon Sun ve Moon versiyonları bizleri denizin, güneşin ve kumun ikonikleşmiş mekanlarından Alola Bölgesine götürüyor.
Alola bölgesi; karakterleri, hikayesi, atmosferi ile okyanusun incilerinden, Hawaii Adaları’ndan, ilham alındığını adım attığınız ilk anda anlıyorsunuz.
Sıradışı tarzı, atmosferi ve hikayesi bulunan Sun ve Moon’a Profesör Kukui’nin sunduğu Rowlet, Litten ve Popplio üçlüsünden birini seçmemiz sonrasında maceramız başlıyor.
Bu neslin en büyük değişikliği Gym savaşları ve bu savaşlar sonucunda elde edilen rozetlerin yerine trial denilen sistemin gelmesi olduğunu görüyoruz.
Trial denilen sistemde bize verilen görevleri yerine getirip Z-Crystal denilen kristalleri toplayarak ilerliyoruz. Yaptığımız görevler sonunda ise Kahuna adındaki adanın en güçlü kişisini yenmemiz gerekiyor.
Görevler ise her defasında değişmekte. Örneğin; belirli Pokémon’ları yakalama, fotoğrafını çekme, üç Pokemon arasından farklı olanı bulma gibi basit ama eğlenceli görevler. Unutmadan, bu maceramızın kötü takımının ismi Team Skull.
Pokémon ULTRA SUN ve ULTRA MOON
Sun ve Moon versiyonunun çıkışının hemen ardından devam oyunu geldi. Ultra Sun ve Ultra Moon versiyonlarında ilk defa önceki oyundaki Pokémon’lar dışında yenilerinin eklenmiş, bazı Pokémon’lara yeni formlar, yeni grafiksel çeşitlilikler ve yeni hikaye eklemeleri gelmiştir.
Temel oyun mekaniklerinde fazla değişikliğe gidilmeyen yapımda kötü takım koltuğunda ise önceki nesillerden hatırladığımız tüm kötü takımların toplandığı ve başını Rocket Team’in lideri Giovanni’nin çektiği Team Rainbow Rocket’i görmekteyiz.
Pokémon LET’S GO PIKACHU ve LET’S GO EEVEE
2017 yılında Nintendo’nun hem ev hem el konsolu olarak işlev gören devrimsel olarak nitelendirebileceğimiz Nintendo Switch’i duyurmasından sonra Pokémon severler sekizinci neslin duyurulmasını beklerken yapımcı Gamefreak tarafından herkesi ters köşe yapan duyuru gelir.
Pokémon Let’s Go, Pikachu ve Let’s Go Eevee oyunları duyurulur. Pokémon Yellow’un remake versiyonu olarak yapılan yapımlar sayesinde birinci neslin Kanto bölgesine geri dönüş yapıyoruz.
Yellow versiyonda olduğu gibi başlangıç Pokémon’u olarak oynanan versiyona göre Pikachu veya Eevee oluyor. Team Rocket geri dönmekte ve anime serisinden bildiğimiz Jessie, James ve Meowth ile karşılaşıyoruz.
Bu versiyonun diğer özel yanı ise kendi sürümüne özel Meltan ve evrimleşmiş hali Melmetal adında özel Pokémon’lar barındırması. Ayrıca vahşi Pokémon’lar artık dolaştığımız alanda gözle görülebilir hale geldiğini ve yakalama mekaniğinin Nintendo Switch’in Joy-Con’ları sayesinde değiştiğini görüyoruz.
Yenilikler:
Nintendo 3DS üzerinden başlayan yedinci neslin Nintendo Switch’te bittiğini görüyoruz. 3DS’de yayınlanan oyunlarda tamamıyla yenilenmiş envanter sistemi (Rotom Pokedex) Z-Crsytal’leri ve Z-Moves özellikleri ilk göze çarpan özellikler.
Bir başka özellik Alolan Form dediğimiz bazı Pokémon’ların bölgeye özgü yaşadıkları değişimler oluyor. Örneğin; Orijinal Vulpix, ateş türü iken Alola bölgesine özel Vulpix buz türü olarak geliyor.
Toprak türü Pokémon olan Marowak, Alola bölgesin ise Ateş-Hayalet türünde geliyor. Ancak bu bölgesel değişiklik birinci nesilde bulunan 18 Pokémon’da sınırlı kalmış. Hidden Move (HM) olarak bildiğimiz hareketler yerini artık Poke Ride adında sisteme bırakmış durumda.
Örneğin; Strength özelliğinin olduğu HM yerine Machamp’i kullanarak kayaları itebiliyor, Fly özelliği yerine Charizard kullanarak bir yerden diğer yere uçabiliyoruz.
Tüm nesillerde bulunan Efsane Pokémon’ların yanında bu nesilde Ultra Beast (UB) adında yeni Pokémon’lar bulunuyor. Ultra Wormholes adındaki bu bölgede bulunan UB’ler yine özel UBball tarafından yakalanmakta.
Çeşitli oyunlarla birlikte yedinci nesilde toplam 88 yeni (Ulusal PokeDex’e göre Rowlet’ten Melmetal’e kadar) Pokémon ekleniyor. Tüm yedinci nesil Pokémon oyunları dünya genelinde 37 milyondan fazla kopya satmayı başarmıştır.
SEKİZİNCİ NESİL POKEMON OYUNLARI:
Pokémon SWORD ve SHIELD
Oldukça uzun maceramızda halen güncel nesil olan sekizince nesle gelmiş bulunuyoruz. Nintendo Switch’e çıkan Pokémon Sword ve Shield.
Yeni nesil Switch’in grafik gücünü oldukça iyi kullanan Sword – Shield versiyonunda Britanya Adası’ndan esinlenerek sunulan Galar bölgesinde hikayemiz geçiyor.
Galar bölgesi Profesörü Magnolia tarafından Grookey, Scorbunny ve Sobble üçlüsünden birini seçerek maceramıza başlıyoruz. Galar bölgesinde bir süre vakit geçirdikten sonra ilk dikkatimizi çeken özellikler Dynamax ve Gigantamax Pokémon’lar oluyor.
Yapım Nintendo Switch’in gücünü oldukça iyi kullanmayı başarıyor. Ayrıca ilk defa sabit kamera açısından üçüncü şahıs serbest kamera açısına geçiyoruz.
Ancak bu kamera açısını sadece Wild Area denilen bölgede kullanabilmek kötü. Diğer değişiklik ise yakaladığımız Pokémon’ları internet üzerinden rastgele başka bir oyuncu ile takas yaptığımız Wonder Trade özelliğinde.
İsmi Suprise Trade olarak değişmiş ve asıl değişiklik, takas için aramaya başladığınızda oyununuza devam edebiliyorsunuz. Bildirim geldiği zaman takastan gelen Pokémon’u alabiliyorsunuz.
Yenilikler:
Gym savaşları geri gelmekte. Yedinci nesilde Trails olarak kullanılan sistem eski haline geliyor. Üstelik animeden aşina olduğumuz şekilde. Devasa stadyumda yüzlerce-binlerce seyircinin önünde muhteşem savaşlar bizleri bekliyor.
Gelelim Dynamax ve Gigantamax özelliklerine. Kısaca tüm Pokemon’lar eğiticisi Dynamax Band adındaki eşyayı kullanırsa anında devasa boyutlara ulaşmasını ve bu formda kullanılabileceği özel hareketleri sağlıyor.
Savaş boyunca bir Pokemon sadece 3 turluğuna bu formu kullanabiliyor. Gigantamax ise bazı Pokemon’lar Dynamax forma girdiğinde devasa boyutlara ulaşmakla kalmıyor şekillerinde de önemli değişimler oluyor.
Tıpkı Alola bölgesinde oluduğu gibi Galar bölgesinin de kendine özgü Pokémon formlarının olduğunu görüyoruz. Hatta bu özel formların kendi evrim basamakları da mevcut.
Örneğin Hoenn bölgesindeki Zigzagoon sadece Linoone’a evrimleşirken, Galar bölgesindeki Zigzagoon ikinci evrimini geçirerek Obstagoon oluyor.
Halen eklenmekle beraber yazımızı hazırladığımız tarihte toplam 89 yeni (Ulusal PokeDex’e göre Grookey’den Calyrex’e kadar) Pokémon ilavesiyle birlikte tam tamına 898 Pokémon sayısına ulaşmış oluyoruz.
Son Sözler:
Böylelikle 27 yıllık uzun ve zorlu Pokémon macerasının şimdilik sonuna geliyoruz. Artık gelecekte çıkacak yeni oyunlar, yeni versiyonlar, yeni nesiller bizlere neler gösterecek merakla bekliyoruz. Ayrıca sizlerin de yorumlarını görmek bizleri mutlu eder.
Diğer oyunlarla ilgili Oyun Rehberleri‘ni bağlantıda bulabilirsiniz, yazımızı beğendiyseniz lütfen sosyal mecralarınızda paylaşınız, iyi oyunlar.